Krmíte správně svou kočku?

 

11106131_829962413723604_1880357668_o.jpgBohužel se nám v naší veterinární ordinaci v poslední době objevuje nezvykle mnoho koček s onemocněními, kterým by se bývalo dalo předejít vhodnou stravou. Na našich pacientech nám záleží a rádi bychom rozšířili osvětu mezi naše klienty. Rádi bychom, aby naši klienti ale i všichni majitelé mohli svým kočičím mazlíčkům poskytnout skutečně jen tu nejlepší a nejvhodnější stravu, která odpovídá jejich fyziologickým potřebám.

Problém je, že z časových důvodů mnoho lidí nakupuje krmiva v supermarketech při rodinném nákupu. Bohužel supermarketová a levná zverimexová krmiva jsou kvalitativně na velmi nízké úrovni. To platí jak pro granule, tak i pro konzervy a kapsičky. Drtivá většina těchto „kompletních krmiv“ obsahuje pouze 4-12% masa, což je pro kočku jakožto masožravce velice málo. Zbytek je tvořen tzv. vedlejšími živočišnými produkty (tam jsou zařazeny různé odpady z masného průmyslu) a největší podíl tvoří sacharidy v podobě pšenice a kukuřice, v lepším případě rýže. Navíc jsou tato krmiva plná chemických přísad, aby je kočky vůbec jedly – dochucovadla, barviva a především sůl!!!!

Dlouhodobé krmení takovýmito nevhodnými krmivy vede v lepším případě k obezitě a v tom horším způsobuje selhání ledvin, zánět slinivky, alergické reakce, vznik močového písku a kamenů a cukrovku. 
Častým argumentem majitelů, kteří krmí tato supermarketová krmiva svým zvířatům někdy i celé roky, je to, že zatím jejich zvíře vypadá zdravě. Slovo vypadá je ale bohužel přesný termín. Zatím je vše v pořádku, ale to, že zvíře bude mít své stáří o několik let zkráceno a znepříjemněno chronickým neléčitelným onemocněním bohužel mnoho lidí nedomyslí. Je jen otázkou času a individuální citlivosti zvířete jak rychle se zdravotní problém vyvine.

V době, kdy si většina majitelů uvědomí, že jejich zvíře je nemocné, 
bývá na úplné vyléčení již pozdě a často takovémuto zvířeti zbývá jen několik týdnů života. Takováto situace je pak velmi smutná nejen pro majitele zvířete , ale i pro nás veterináře, protože se většinou zvířeti nedá pomoci. Vhodnou prevencí je kontrolní odběr krve. V krvi jsou parametry zvýšené s výrazným předstihem před projevem onemocnění navenek, a proto můžeme začít s léčbou včas.

Pokud si nejste jistí tím, co obsahuje Vámi používané krmivo tak si důkladně prostudujte obal krmiva, kde musí být v sestupném pořadí uvedeno, co které konkrétní krmivo obsahuje. 
Někdy bohužel i méně kvalitní krmiva díky dobré reklamě a atraktivnímu balení působí jako krmivo superprémiové. Proto je důležité, nenechat se těmito marketingovými triky oklamat a přečíst si i složení daného krmiva. 
Pokud si nejste jistí, rádi Vám s výběrem vhodného krmiva poradíme a doporučíme Vám ty nejvíce vhodné varianty právě pro Vaše zvíře.

Velice dobrou zkušenost máme s moderními holistickými krmivy, které respektují přirozenost koček jakožto masožravců. Krmivo koček by mělo být založeno především na příjmu bílkovin a dále tuků (množství záleží na pohybové aktivitě kočky a jejím životním stylu) a sacharidů má být jen minimum. Naopak nekvalitní krmiva jsou postavena především na levných sacharidech jako je kukuřice a pšenice.

Holistická krmiva jsou typická hlavně vysokým obsahem kvalitního masa a jsou často doplněna o zdravé bylinky a probiotika. Tato krmiva respektují psy 
a kočky jako masožravce a nedělají z nich „odpadko-žrouty“ jako většina levných krmiv. Také v těchto krmivech nenajdeme žádné zbytečné konzervanty, barviva, ochucovadla ani vysoký obsah soli.

Při přechodu z levných krmiv na holistická je třeba počítat s tím, že zpočátku může kočka nové krmivo odmítat. Je to především ze dvou důvodů. Prvním důvodem je to, že většina koček je jednoduše konzervativních a nemají rády změny. Druhým důvodem je nižší obsah soli a ochucovadel….je to jako u lidí zvyklých na fastfoodová jídla….nikoho pak nepřekvapí, že jim zdravé jídlo nechutná.

Chce to jen čas a trpělivost a někdy je zapotřebí vyzkoušet krmiv více.

Dále je také velmi důležité, nekrmit kočky pouze suchými granulemi ale přidávat 1 až 2x denně i kapsičky, konzervy nebo maso. Kočky krmené pouze suchým krmivem častěji trpí na močový písek a kameny. 
I u kapsiček a konzerv je nutné, dbát na vysoký obsah masa … minimálně 90%. Kapsičky s obsahem masa kolem 12% jsou naprosto nevhodné. Pokud chcete kočkám dopřát místo kapsiček a konzerv maso tak určitě můžete. 
Maso můžete povařit ale daleko více vitamínů získá kočka z masa syrového , které je vhodné alespoň 48 hodin přemrazit. Z masa je dobré krmit především libová masa, aby nedocházelo k tloustnutí kočky.

Z masa můžete použít např. : kuřecí, krůtí nebo kachní prsa/stehna, králičí maso, hovězí maso a téměř jakékoliv rybí maso (rybu je vhodné u koček podávat jen 1x až 2x týdně), dále můžete kočce zpestřit jídelníček kuřecími nebo kachními srdíčky, žaludky nebo 1x týdně i játry. Pokud je kočka ochotná kousat i kosti tak jí můžete nabídnout SYROVÉ kuřecí krky rozmlácené paličkou na maso a nakrájené na menší kousky. Občasné podávání takto rozmlácených kostí pomáhá udržovat zdravý chrup bez zubního kamene. 
V žádném případě ale nepodávejte kosti tepelně upravené!!!

Pokud Vás zajímá krmení Vaší kočky více a máte zájem o bezplatnou konzultaci u nás v ordinaci Animal v Kutné Hoře, tak Vás velice rádi uvidíme. Jsme připraveni sestavit plán krmení na míru pro Vaší kočku s ohledem na Vaše finanční možnosti.